Konst och Mindfulness

Att se med uppmärksamhet är att utöva Mindfulness.

Konst och Mindfulness är intimt sammanlänkade.

Oavsett om du verkligen ser och ritar något för första gången, eller ”ser” dina känslor framför dig på ett papper, så är det en övning i Mindfulness.

Jag tänker ibland på min konstlärarinna på Vuxenskolan i Malmö som berättade för mig att jag inte behöver lära mig att rita, allt jag behöver lära mig är att se
Mandala låda

”Mandala-lådan” med unikt konstnärsmaterial som jag förbereder inför kursen i bildterapi för patienterna på Dagsjukvården i Malmö.

Ibland är det lätt att ta för givet att vår vanliga uppfattning om det vi ser och upplever är den enda sanna.

Jag håller just på att förbereda en helt ny kurs i bildterapi i grupp för patienterna på psykiatriska Dagsjukvården i Malmö som en del i mitt kvalitetsarbete på kliniken.

Jag filmar även kursinnehållet och sätter ihop det till en kostnadsfri e-kurs för dig som önskar gå en förenklad kurs i bildterapi och lära dig hjälpa dig själv att må bättre genom bildens läkande kraft.

Klicka HÄR för att läsa mer om e-kursen och anmäla dig kostnadsfritt.LIVETS TRÄD BANNER

Under skapandeprocessen märker jag hur saker som verkar enkla bakom kulisserna kan vara komplicerade, som att få till en e-kurs med hög kvalitet tekniskt!

Det var förvånande för mig att upptäcka hur mycket som egentligen pågår digitalt i bakgrunden när vi besöker en hemsida. 
Drukarka pod kontrolą

Det är lyckat att jag har en mycket hjälpsam katt som kontrollerar skrivaren, annars hade ingenting blivit gjort! 

Jag har sett och själv känt hur sugna människor är efter mer kreativitet och Mindfulness i sina liv.

Innerst inne vill vi sakta ner, uppmärksamma, skapa mening och känna oss inspirerade.

Oavsett om du anser dig vara ”kreativ” eller inte ( jag skulle vilja påstå att alla är kreativa även om de inte själva vet om det än), om du inte känner gnistan av inspiration och kreativitet någonstans i ditt liv, är min förmodan att du känner dig tom, nedstämd, orolig eller ensam.

Jag tror att för många kan bildterapi och Mindfulness vara två mycket kraftfulla verktyg på vägen till ett glädjefyllt liv.

Men det är vad jag tror, det enda sättet för dig att se om mitt påstående stämmer, är att pröva själv!

Gå med i den öppna Facebook-gruppen: Bildens läkande kraft och dela din skaparprocess med andra! Du behöver inte vara konstnär eller ens ha målat något sedan grundskolan för att låta dig inspireras 🙂


Vad tycker du, finns där en länk mellan skaparprocessen och medveten närvaro? Utövar du själv Mindfulness och har några reflektioner du önskar dela med andra? Tror du det är möjligt att måla en tavla utan att vara grundad i ”nuet”?

Skriv gärna en kommentar nedan och berätta 🙂 

Tycker du om detta? Dela då vidare :)