Vad är tankefällor?

Ibland kan våra egna tankar sätta krokben för oss själva.

Tankefällor är ett slags logiska kullerbyttor som gör att vi inte alltid ser saker som de verkligen är, utan att vi istället missuppfattar och felbedömer situationer och andras avsikter.

De kan ställa till problem för oss genom att förvränga hel­hetsbilden och göra att vi bara ser delar av en situation. Tankefällor är mycket vanliga och oftast ofarliga, men om de får för stort utrymme kan de påverka vårt sätt att agera. Vi kan undvika att hamna i negativa tankefällor genom att uppmärksamma vilka våra vanligaste tankemönster är, lära oss att genomskåda dem när de uppstår och låta bli att agera under deras inflytande.


Void Tankefällor

8 Vanliga tankefällor:

1. Katastrofiering/förstoring

Man fokuserar på negativa händelser som skulle kunna inträffa eller räknar med sämsta möjliga resultat. I fantasin får olika (ibland enkla) situationer katastrofala följder. Ibland är det bra att se på livet realistiskt och vara förberedd om negativa händelser skulle inträffa, men att alltid oroa sig för att det värsta ska inträffa stjäl energi och livsglädje.

Vanliga utryck och ord i denna tankefälla: Du vill inte gå ut med dina vänner för att du är rädd för att få panik, svimma och göra bort dig. Det är sällan folk svimmar. Skulle det inträffa är det ingen som skulle tycka att du har gjort bort dig. Dina vänner skulle förmodligen istället hjälpa dig.

 

2. Övergeneralisering och “allt-eller-intet” tänkande

Enstaka och isolerade händelser uppfattas som ett mönster som är typiskt för livet som helhet. När du ser världen antingen som helt svart eller vit utan någon som helst gråskala. Om något inte är precis som du tyckte det borde vara, så är det totalt fel och misslyckat.

Som när man fått 98% rätt på ett prov och ser det som ett totalt misslyckande för att det inte är 100%. Det spelar då ingen roll att man var bäst i klassen och att det endast krävdes 60% för att få godkänt.

Vanliga utryck och ord i denna tankefälla: ”aldrig”, ”alltid”, ”ingenting”, ”allt”, ”totalt”, ”fullständigt”. “Jag fick inte jobbet jag sökte, det ser ut som att jag aldrig kommer att få ett jobb!”. “Han avvisade mig, jag kommer aldrig att bli tillsammans med någon”. “Om jag inte lyckas med allt så är jag misslyckad”.

 

3. Diskvalificering/nedvärdering av det positiva/förminskning

Positiva erfarenheter diskvalificeras genom att man insisterar på att de inte räknas. Detta vidmakthåller negativa föreställningar, som när man håller fast vid en negativ ståndpunkt, trots att det finns många omständigheter som motbevisar den. Förminskning är när man underdriver egenskaper, erfarenheter eller händelsers betydelse och förminskar det som är positivt.

Vanliga utryck och ord i denna tankefälla: “Det att jag klarade mina 3 åriga högskolestudier var ingenting speciellt”. “Hon sa att jag såg bra ut bara för att hon var snäll”.”Det räknas inte”. “Jag hade bara tur”. “Det där hade väl vem som helst klarat av”.

 

4. Selektiv abstraktion

En del av en händelse uppmärksammas på bekostnad av andra delar av samma situation. En enstaka negativ detalj får färga helheten.

Som när man fokuserar på en enda negativ kommentar i en mening som för andra hade låtit positiv.

 

5. Tankeläsning

När man utan grund “vet” vad någon annan tycker och tänker och man gör inga försök att kontrollera om det verkligen är så. Som när du möter en person du känner på gatan. Denne hälsar inte och du drar slutsatsen att han inte tycker om dig.

Vanliga utryck och ord i denna tankefälla: “Om jag inte ställer upp kommer de tycka att jag är en dålig människa”. Om jag inte stannar över på jobbet kommer de tycka att jag är lat eller taskig”. “Om jag inte går på festen på fredag kommer de tro att jag är tråkig”.

 

6. Spådomar och känslotänkande

Man förutsäger att saker och ting kommer att gå dåligt oavsett vad man gör. Man är så övertygad om att ens negativa övertygelse och känslor är sanna att man handlar som om de redan vore det. Man antar att ens känslomässiga reaktioner avspeglar verkligheten som den är.

Spådomar kan bli självuppfyllande profetior. Genom att man handlar som om det värsta scenariot redan inträffat kan man själv i värsta fall framkalla dåliga händelser.

Vanliga utryck och ord i denna tankefälla: Du känner dig trött och drar slutsatsen att du är dum och lat. Du mår dåligt och tänker på dig själv som ”en förlorare”, istället för att tänka att du har misslyckats vid just detta tillfälle. Du ringer inte dina vänner eftersom du tror att de inte bryr sig om dig.

Kanske tröttnar de på dig om du aldrig hör av dig?

 

7. Måste- borde- tänkande

Man motiverar sig genom att tänka att man ”måste” eller ”borde” göra vissa saker. Det leder till skuldkänslor när man inte kan leva upp till sina egna förväntningar.

Vanliga utryck och ord i denna tankefälla: Du vill inte visa att du är ledsen och låter dig aldrig gråta eftersom du tycker att man måste vara stark.

Varför skulle man inte kunna vara stark även om man gråter när livet blir för mycket?

 

8. Personalisering

Man anklagar sig själv för sådant som man inte har kontroll över.

Vanliga utryck och ord i denna tankefälla: Du anklagar dig själv för att ditt barn blivit sjukt, trots att du inte kunnat påverka utvecklingen av sjukdomen.


Dessa var de 8 vanligaste negativa tankefällorna men det finns fler.

Alla negativa tankefällor kännetecknas av att man tänker och handlar automatiskt, utan att logistk observera sina tankar och handlingar.

Kände du igen dig i någon/några av dessa tankefällor? Skriv ner i din dagbok i så fall, det hjälper att se sin egna skrift svart på vitt när man vill utvecklas. Det är aldrig för sent att bli en bättre version av sitt nuvarande jag, men ibland kräver det lite tid, rutin och vägledning.


På denna hemsida erbjuder jag inspirerande e-kurser i kreativitet,  bildens läkande kraft och personlig utveckling för att guida dig till ett mer tillfredställande liv.

Skriv gärna en kommentar om vad du tyckte om detta inlägg och vad som är ditt största hinder i att nå dina mål i livet.  Du kan även skriva det direkt till mig under sidan KONTAKT. Jag är mycket tacksam för dina synpunkter och skräddarsyr e-kurserna efter önskemål som kommer in.

I skrivande stund förbereder jag ett program för den psykiatriska dagsjukvården i Malmö i bildterapi som kommer att vara gratis online för både patienter och allmänhet. Du kan kika in under fliken ERBJUDANDEN för att se om någon kurs redan är färdig att anmäla sig till!

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev för att få aktuell information när nya kurser blir tillgängliga.

 

Prenumerera på Zenidra nyhetsbrev

* visar nödvändig information
ZENIDRA LOTUS kreativitet och hälsa online

Tycker du om detta? Dela då vidare :)