Vad är en Mandala?

Mitt YouTube klipp där jag berättar vad en Mandala är medan jag skapar en Triangel Mandala. Min sibiriska katt ”hjälper till” 🙂

https://youtu.be/2of7qWpAlSw?list=PLJdqqP0iYz_AVtAmlAWyzyNs1TnIie9JI

Den mest grundläggande av alla Mandalor är en enkel cirkel. 

En cirkel eller en sfär har varit en symbol för helhet, enhet och balans i många hundra år. Mandalor har använts för att skapa, locka, omvandla, fokusera, omsluta och bevara heliga energier sedan urminnes tider. En Mandala behöver inte vara en målning. Det alla Mandalor har gemensamt är förändringen som sker i medvetandetillståndet av utövaren av Mandalameditation eller Mandalamålning. 

Min favorit definition av Mandala är att det är en behållare som omsluter huvudtemat av det jag för närvarande önskar att arbeta med.

En Mandala är således en plats för personlig utveckling och transformation av medvetandet. 

Ordet Mandala kommer från språket sanskrit och kan brytas ner till följande delar:

manda = essens

la = behållare.

Mandala är i första hand ett verktyg men kan även ses som en symbol, en portal, en dörröppning, en spegel eller en karta.

Vi kan måla den, sjunga, dansa den (tänk bara på virvlande dervischer och deras snurrande dans som syftar till att förflytta medvetandet), gå den, bygga den, baka, virka, inreda, mm. Det finns lika många sätt att skapa en Mandala på som det finns sätt att utrycka sig.

När Mandala symbolen har nått ditt medvetande kommer du att börja se Mandalor överallt; i skyltfönster, som sittunderlag, maträtter, drinkar, ute i naturen och i ditt egna hem. Då kan du börja identifiera din egna dragning till symbolen som är en representation av helheten i ditt inre samt ditt förhållande till hela universums fullständighet.

Mandalor förekommer i alla traditioner och världsdelar. I hinduiska och buddhistiska kulturer är Mandalan en symbol för universum.

Den kände psykoanalytikern Carl Gustav Jungs forskning byggde på hans övertygelse att om att en person kunde förstå sin egna psykologi själv, skulle hon kunna skapa ordning i sin inre värld. Med kunskap om sig själv och med åtkomst till sin inre visdom skulle hon hindras från att gå vilse i sitt eget sinne och inte heller överväldigas av galenskapen och pressen från samhället.

Enligt Carl Gustav Jung “är en Mandala är det psykologiska uttrycket för hela ditt Själv.”

Cirkeln som en behållare och verktyg för organisation är välkänd. Ge ett barn en krita och hon kommer snart att börja klottra cirklar. Cirkeln som en organiserande princip är en naturlig del i barnets inlärningsprocess. Det är denna hos cirkeln organiserande princip som gör det lämpligt att använda Mandalor i bildterapi, Mindfulness-övningar och i personlig utveckling. 

Upplevelsen av att rita en Mandala behöver erfaras då den är svår att beskriva, men det är ett sätt att ta kontrollen över sitt inre och tillämpa ett vackert verktyg för att bättre förstå vår personliga psykologi.

Mandalamålning tillåter oss att hitta vårt egna centrum och få kontakt med vår personliga identitet.

Mandalamålning hjälper oss förstå att processen i att leva i harmoni med vårt “sanna jag” sker cykliskt. Vi finner, tappar och finner oss själva igen. För varje gång något visare och mer erfarna, oavsett hur lustfyllda eller obehagliga lärdomarna vi gör genom livet är – tar de oss alltid framåt.

 

Nu när du vet vad en Mandala är – kan du komma på några Mandalor du sett eller ser i din omgivning? Eller har du kanske redan målat en Mandala själv någon gång? Om inte – är du sugen på att lära dig hur man gör?

Skriv gärna en kommentar nedan och berätta 🙂

Tycker du om detta? Dela då vidare :)