PRP behandling av ansiktet

PRP (Platelet Rich Plasma eller blodplättrik plasma) är en vetenskapligt bevisad föryngrande behandling. Genom tillväxtfaktorer i vårt egna blod stimulerar hudens cellföryngring och produktion av kollagen och elastiska fibrer. Hårbotten kan behandlas för att effektivt främja hårväxt och stoppa håravfall.

Skillnaden mellan PrP och Vampyr behandling?

PRP är en vetenskaplig metod där man är noga med antalet tillväxthormoner och värdefulla celler man sprutar in beroende på behandlingsområde. Den så kallade ”Vampyr behandlingen” blev känd genom att kändisar la upp en bilder efter en PRP -liknande behandlingar i ansiktet för skönhetssyfte.

På Zenidra Kliniken i Malmö använder vi oss av PRP när vi behandlar med ett specifikt estetiskt eller medicinskt syfte (hårtillväxt, ärr, brännskada, pigment, tunn hud) och när man vill ha en generell förbättring av hudens utseende. I PRP tar vi det mest värdefulla ur plasman för att uppnå rätt koncentration i vävnaden för diverse behandling. PRP har i många år använts inom medicin för behandling av sår och brännskador, ortopedi, kirurgi och idrottsmedicin. Många världsstjärnor som t ex Tiger Woods och Rafael Nadal använder sig av PRP. De senaste åren har PRP börjat användas inom estetiska behandlingar och vi är på Zenidra Kliniken i Malmö (Oxie) mycket nöjda med resultaten av PRP och Vampyrbehandling som vi sett hos våra patienter. PRP mot håravfall har exploderat i Sverige och är guld standard att utföra innan och efter hårtransplantation, ibland slipper man till och med utföra transplantationen när man ser effekten av förbehandling med PRP.

Hur fungerar PRP?

Blodplättar (trombocyter) finns i ditt blod och deras huvuduppgift är att hejda blödningar genom att täppa igen öppna sår i blodkärlen med att utsöndra flera aktiva faktorer. Bland dess tillväxtfaktorer finns stamceller som bl.a. stimulerar blod-stamceller till att växa och föröka sig, samt till celler som bygger upp fina kärl. Processen främjar frisättning av fibrinogen som gör att vävnaden läker snabbt. Stamceller som inte har en förutbestämd uppgift kan utvecklas till vilken typ av cell som helst baserat på kroppens behov. Tillväxtfaktorerna i ditt blod har förmågan att signalera till stamcellerna att producera en viss typ av cell. En koncentrerad injektion av tillväxtfaktorer i till exempel hårbotten aktiverar stamceller som finns där vilket utlöser en ökad produktion av antalet hårceller. PRP stimulerar även ny kärlbildning som gör att hårsäckarna och huden får mer näring och blir starkare.

Vad kan behandlas med PrP?

PRP är en naturlig och effektiv skönhetsbehandling som kan behandla slapp, tunn, torr och trött hud, ojämn hudton, pigment och svårbehandlade ärr (t ex efter akne), rynkor, och mörka ringar under ögonen (när ringarna är p.g.a pigment och eller tunn hud som gör att blå kärl lyser igenom) samt främja hårväxt och motverka håravfall. Man kan behandla hela kroppen och oftast gör vi PRP på dessa områden: Ansikte Dekolletage Händer Hårbotten Bristningar Brännskador Även ingången till vaginan kan behandlas och det hjälper väldigt bra mot torrhet, bristande elasticitet och ärr efter förlossning. Ofta kombineras HIFU Vaginal Tightening (metod för att strama upp vaginan) med PRP för att föryngra det intima området.

Hur går behandlingen till?

Du behöver vara frisk för att utföra behandlingen och ha gärna med blodprovsvar som din läkare på Zenidra Kliniken kommer att gå igenom för att se om behandlingen är lämplig för dig. Vi behöver veta ditt Hb samt Trombocyter. Blodprov kan du ta på vårdcentralen om du har en medicinsk anledning för detta, annars är det smidigt och enkelt att ta blodprov genom Werlabs. Efter att du och läkaren på Zenidra Kliniken i Malmö (Oxie) fyllt i din journal och du har fått svar på frågor fyller du i ett samtycke för behandling med PRP. Bedövningskräm läggs på området som ska behandlas (förutom hårbotten om där finns hår) och ett blodprov tas. Blodet körs i en maskin som delar de olika delarna av ditt blod. Läkaren tar sedan ut den näringsrika delen av blodet som innehåller trombocyter, stamceller och tillväxtfaktorer och sprutar in det i huden på behandlingsområdet manuellt med tunn nål eller med Mesopistol. Behandlingen är relativt snabb och nästan smärtfri då vi använder bedövning innan injektionen. Är det din första behandling kan det ta ca 90 minuter, annars tar hela besöket ca 45-60 minuter. Behandlingen kan kombineras med andra behandlingar som: Laser LED-Mask HIFU RF (Radiofrekvensvågor) Före eller efter andra typer av injektioner mot håravfall Före eller efter mesoterapi-kur 1 vecka före eller efter Filler 2 veckor före eller efter andra injektioner mot bristningar

Biverkningar

Omedelbart efter behandlingen är det behandlade området rött, vilket avtar efter några timmar. Blåmärken som uppstår av nålsticken kan lätt täckas med make-up nästa dag. Det finns en viss svullnad, vilket hos de flesta patienter avtar efter ett par dagar. Allergiska reaktioner är extremt ovanligt då det är ditt egna blod som används, men det finns en gel i provröret som används för att ta blodprovet som teoretiskt kan ge allergi (detta har vi inte hittat någon information att det någonsin hänt med våra provrör och inget som hänt på vår klinik).

IMG_4834 2

Kontraindikationer

Patienter med lågt antal blodplättar

Anemi

Hudinfektion vid injektionsstället

Cancersjukdom

Graviditet/amning

Autoimmun sjukdom

Blödarsjuka

Leversjukdom

Behandling med blodförtunnande mediciner (Waran, Heparin, Aspirin, mm.)

Pigment

Fördelar med behandlingen

Behandlingen är ett naturligare alternativ till Filler och Botox då den inducerar nybildning av hud med hjälp av kraften ifrån din egen kropp. Den senaste trenden inom skönhet är att bevara ett ungt utseende och med PRP kan vi nu till och med vända på åldringsprocessen. På Zenidra Kliniken i Malmö (Oxie) har vi observerat dessa fördelar med PRP behandling:

Ingen risk för klumpar på injektionsstället. Risken för allergisk reaktion är praktiskt taget obefintlig Resultatet förbättras med tiden (till skillnad från fillers vars effekt avtar med tiden i takt med att fillern bryts ner av kroppen)

Friskare hud på ett naturligt sätt

Färre rynkor och hudveck

Tydlig förbättring av ärr, även svårbehandlade ärr som ice-pick ärr efter akne

Återfuktad och elastisk hud på intima områden som annars endast kan behandlas framgångsrikt med hormoner (vaginan efter klimakteriet eller hos personer som genomgått könskorrigering).

PRP är den enda behandlingen som vetenskapligt bevisats av oberoende studier utförda på universitet vara effektivt i att bevarar och främja hårväxt.

Tycker du om detta? Dela då vidare :)