”Arga rynkan” mellan ögonbrynen

Glabella är området mellan ögonbrynen. Rynkorna som uppstår där gör att man ser arg ut och därför kallas området ofta ”arga rynkan”. 

Muskelavslappnande injektioner minskar ansiktsmuskulaturens aktivitet

Rynkor som orsakas av upprepande mimik (tex rynkan mellan ögonbrynen, eller när man kisat mycket vid stark sol) kan minskas genom att få muskulaturen att slappna av. Sådana rynkor kan behandlas genom injektioner med muskelavslappnande medel.

Kan man behandla endast glabella ”arga rynkan” (ett område)?

Det kanske är så att rynkan mellan ögonbrynen stör dig mest och att du endast vill behandla ett område för att spara pengar. Detta är inte att rekommendera då det leder till ett onaturligt utseende i ansiktet. Behandlas glabella så måste även pannan behandlas, annars kommer du att se onaturligt förvånad ut hela tiden. Det vanligaste är att man behandlar alla tre områden samtidigt: panna, glabella och skrattrynkor.

Även om de andra områdena inte är lika ”rynkiga” som glabella bör de alltså behandlas för att du ska få önskat behandlingsresultat och att helheten ska se naturlig ut. På yngre personer kan man ibland vänta med att behandla skrattrynkorna.

Gör det ont att göra injektioner mellan ögonbrynen?

Behandlingen tar inte längre än några minuter och består av ett par små stick med tunn nål. De flesta tycker det känns ungefär som ett myggbett eller litet nyp, men smärta upplevs individuellt och vissa personer kan tycka att det gör mer ont. Om du har låg smärttröskel rekommenderar vi att du ber om bedövning innan behandlingen och tar en Alvedon tablett ca 30 minuter innan. Ta inte något blodförtunnande medel veckan innan och 2 dagar efter (läkemedel som innehåller Acetylsalicylsyra) för att undvika blödning och blåmärken.

När ska man inte göra muskelavslappnande injektioner?

 • Allergier mot medlet (väldigt sällsynt)
 • Hudinfektioner kring behandlingsområdet.
 • Sjukdomar som påverkar muskulaturen och nervsystemet (t ex ALS och Myastenia Gravis).
 • Graviditet och amning (det finns fortfarande inte säkra bevis på att Botox påverkar graviditet eller amning men det är bättre att inte ta onödiga risker).
 • Problem med blödning.
 • Om du tar blodförtunnande medicin (tar du Aspirin/Ipren eller andra medel med Acetylsalicylsyra bör du inte ta medicinen i minst en dag innan behandlingen för att undvika blåmärken).
 • Om du har feber eller är sjuk (avvakta tills du har varit symptomfri från förkylning i minst en dag).
 • Pågående psykiska besvär.
 • Orealistiska förväntningar.
 • Oförmåga att hantera besvikelse om resultatet blir annat än förväntat eller om komplikationer uppstår.
 • Oförmåga att ta till sig information från läkaren och hålla sig till läkarens rekommendationer.
 • Osäkerhet om man verkligen vill genomföra behandlingen eller press från närstående.
 • Oklara förväntningar.

Syns effekten direkt?

Nej, direkt efter behandlingen ser du inte effekten. Det som kan synas är märken efter nålen som ser ut som myggbett och försvinner efter 30-60 min. Resultatet av din behandling börjar först bli synligt efter 4-7 dagar och får full effekt efter 14 dagar. Skulle något behöva korrigeras kan detta göras under det förbokade kontrollbesöket dag 14-21 efter behandlingen. Efter dag 21 kan man inte korrigera utan måste vänta 3 månader till nästa vanliga behandling.

Resultatet varar i ca 3 månader och kan inte upprepas oftare än var tredje månad. Utförs behandlingen regelbundet börjar effekterna vara längre för var gång.

Vad ska jag tänka på efter behandlingen?

Gör milda ansiktsuttryck för att aktivera medlet.

Undvik att röra eller gnida områden som behandlats i 24 timmar.

Träna inte och drick inte stora mängder alkohol i 24 timmar.

Andvänd kylpack för att undvika blåmärken.

Loco Zenidra Expert Aesthetic Health

Tycker du om detta? Dela då vidare :)