Mesoterapi i Malmö Oxie

Vem får utföra skönhetsinjektioner i Sverige?

Att tänka på när du väljer Filler, Botox, Mesoterapi och andra injektionsbehandlingar

Injektioner får i Sverige utföras av legitimerad sjukvårdspersonal. Högst säkerhet har du om de utförs av läkare eller leg. tandläkare med utbildning i Estetisk Medicin. I vissa fall kan även barnmorskor och leg. sjuksköterskor arbeta med Filler, Mesoterapi och andra injektionsbehandlingar (bör ske i samarbete med en leg. läkare som tar hand om eventuella komplikationer och kan skriva ut recept på mediciner mot t ex infektion om det skulle behövas). En hudterapeut eller undersköterska får lov att assistera vid behandling utförd av leg. läkare men inte spruta botox själv.

DSC02838.jpg

Förr fick hudterapeuter spruta in Filler och branschen är inte helt reglerad än idag då skönhetsingrepp inte räknas till ”sjukvård” enligt Socialstyrelsen. Däremot har seriösa distributörer som t ex Allergan (Juvederm) i Sverige startat en egen certifiering och säljer inte sina produkter till icke-legitimerade behandlare som hudterapeuter, undersköterskor, osv. Socialstyrelsen är igång med en granskning av branschen som välkomnas av seriösa utövare för att öka patientsäkerheten och det kan snart komma ett mer tydligt regelverk.

Botox får endast leg. läkare och leg. tandläkare spruta in, men kan i enstaka fall delegera uppgiften till en erfaren sjuksköterska/barnmorska. Det är fortfarande läkaren som har ansvaret för Botoxinjektionen och ska vara snabbt tillgänglig för att hjälpa till vid eventuella komplikationer när injektionen utförs. Det är endast leg. läkare och leg. tandläkare som kan beställa Botox från apoteket då Botox räknas som läkemedel och regelverket är detsamma som för andra mediciner på recept.

Marknaden för skönhetsingrepp växer och därför kan du tyvärr ibland råka ut för oseriösa behandlare som inte är legitimerade och registrerade läkare eller sjuksköterskor. Ibland kan det vara läkare utan svensk legitimation eller tom någon som utger sig för att vara läkare men inte har någon medicinsk utbildning alls. Då brukar priserna ligga några hundra kronor lägre och göras hemma eller på skönhetssalong. Det är inte bara olagligt utan du riskerar att fara illa som patient då sådana ”behandlare” varken har ansvars eller yrkesförsäkring och du ingen garanti för kvaliteten på utförd behandling. Du får då heller ingen kvalificerad hjälp om det skulle gå snett utan måste leta vård och bekosta behandling av komplikationer på egen hand.

DSC02837.jpg

Tänk på att alltid fråga behandlaren om de är legitimerad sjukvårdspersonal, om de är läkare, tandläkare, barnmorska eller sjuksköterska och om deras verksamhet för injektioner är registrerad så att du som kund kan vara säker på att ditt ansikte inte hamnar i fel händer. Du kan även fråga om utövaren har yrkesförsäkring för sjukvårdspersonal och om hur journalsystemet förs och bevaras. Om behandlaren inte är leg. läkare eller leg. tandläkare fråga om hur lång tid det kommer att ta för läkaren som din behandlare samarbetar med att infinna sig på plats om något skulle ”gå snett”. Fråga om behandlaren har mediciner och utrustning på plats ifall du skulle få en akut allergisk reaktion. Sådana komplikationer är ytterst sällsynta, men kan vara livshotande om de inträffar.

Om behandlingen utförs på skönhetssalong av annan behandlare än leg. läkare så bör salongen samarbeta med en namngiven klinik eller läkare som kan konsultera enstaka fall vid behov.

Om behandlaren erbjuder dig att ”dela spruta” med en annan kund för att få behandlingen billigare bör du direkt söka en annan behandlare. Det kan hända framförallt när det gäller Filler. Även om nålen byts så måste behandlaren aspirera när den första kunden får behandlingen (suga upp innehåll från vävnaden i sprutan för att försäkra sig om att man inte gått in i ett kärl) och då kommer vätska och små mängder blod in i sprutan. Detta är mycket farligt då smittsamma infektionssjukdomar (t ex HIV, Hepatit B och C) kan överföras till kund nummer två.

En ny trend är även ”Vampyrbehandling” där man tar en liten mängd av ditt egna blod och skakar om det i en maskin så att det lägger sig i olika segment. Sedan sprutar behandlaren in de delar av blodet som innehåller celler som kan föryngra huden. Att arbeta med blod är alltid en risk och bör endast utföras av legitimerad sjukvårdspersonal. Skulle du erbjudas sådan behandling av någon som inte är legitimerad (t ex hudterapeut) bör du vara mycket varsam och skeptisk, du har ingen som helst garanti när icke-legitimerade behandlare utför injektioner att de följer Socialstyrelsens regelverk och att de ens utför injektionen ligger i gränszonen för vad som är lagligt i Sverige.

Kontakta Socialstyrelsen eller Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) om du är osäker på om det behandlaren erbjuder dig är lagligt. IVO har ett register över registrerad legitimerad personal som lagligt får utföra behandlingar inom estetisk medicin i Sverige.

DSC02836.jpg

 

Tycker du om detta? Dela då vidare :)